Sunday 10 September 2017

Ja siis keerame krunni...

Hommik! Mul on üks hästi hea kaneelivurri/rulli/krunni retsept. Sügavkülma saab sellest kogusest ka mõned pandud, siis hiljem on justnagu värsked krunnid jälle võtta. Kui kodus just näljaste laste horde pole, kes justnagu krunnidest nagu rändrohutirtsuparv üle käib.
 
Taigen:
1 kg. nisujahu
4 tl jahvatatud kardemoni
210 gr suhkrut
pakk pärmi
1 muna
6dl leiget piima
150 toatemp. võid

Kaneeli, suhkrut ja võid täidiseks.

Vala pärm natukese suhkruga segi ning vala peale törts piima (niimoodi eel...kergitades? ei lähe kogu tainas raisku kui pärm juhuslikult "surnud" on). Sega jahu, kardemon ja suhkur kausis. Sega juurde pärmisegu ja piim, sõku tainast ca 10 minutit, lisa või. Sõku veel kuni tainas on mõnus ja õige konsistensiga. Minul on mu suureks õnneks masin, mis selle raske töö ära teeb. Masinas tainast segades tuleb meeles pidada, et suurt kiirust ei valiks, see pärmitaignale ei meeldi. Minul on kiirus 1-2 peal.
Lase katte all ca tund aega kerkida.
Kui tainas on kerkinud, jaga see 2 osaks. Rulli laiaks ja määri peale või, puista peale suhkrut ja kaneeli. Koonerdada ei maksa. Siis tõsta 1/3 taignast keskele, seejärel teiselt poolt teise kolmandiku vastu.
Lase rulliga üle ja lõika 4.5 cm laiused ribad.
Ribad keeruta kokku.
Ja siis keera need omakorda krussi. Ma ei oskagi seda paremini kirjeldada. Viimase otsa topin ma keskelt läbi, alt üles. Ja korda sama rutiini teise taignatükiga.
Lase krunnidel 30 min katte all kerkida. Enne ahju panekut pinselda munaga üle ja raputa suhkrut ka peale. Küpsevad 220 kaadi juures ca 10-12 minutit.
Pildi peal on mooniseemnetega variat. Vähemalt sama hea, kui kaneelikrunnid.

No comments:

Post a Comment