Saturday 23 March 2013

Küünlatopsid ja lihavõtted

Lihavõtted on Norras suur asi. Ma põhimõtteliselt ei tea oma sõpruskonnast kedagi, kes lihavõtteid tähistaks kirikliku kalendri tõttu. Aga kolmapäevast algab "påskeferie" - tööpäev lõpeb kell 12 ning algab riigipüha kuni järgmise nädala teisipäevani.
Sel perioodil kaunistatakse kodu, süüakse eriti palju vahvlishokolaadi "Kvikklunsj", martsipani ja apelsine, juuakse kakaod, sest kõik see kuulub Norra lihavõtte juurde ja on väga "kos" mida norrakad nii väga armastavad. Sõidetakse mägedesse suusamajakestesse puhkama ja suusatama, sest madalamal on suusarajad juba prahti täis ja koledad. Pakitakse kaasa grillvorstid, lauamängud ning kriminaalromaanid, mida norrakad ka väga armastavad. Lihavõtete ajal on isegi piimapakkide peal trükitud kriminaalsed jutukesed. Peale vabasid päevasid on töö juures palju ärakärsanud nägusid, sest valge lume peal võtab päike hästi.

Me oleme oma suusad samuti välja sättinud, käes on viimane võimalus sel hooajal mäest alla lasta. Peale lihavõtteid pannakse suusadestinatsioonides liftid seisma ning töötajad sõidavad oma kodudesse tagasi. Murdmaasuuskasid saaks veel kasutada, kuid see pole enam nagu see. Kui lihavõtted läbi saavad, ootavad kõik pikisilmi et lumi juba ära sulaks ning õige kevad kätte jõuaks.
Ma olen ka peale 7. aastat hakanud ära norrastuma, täna otsisin rõõmsalt kapist välja rohelise laualina, värvilised suled ja papist munad millega oksi kaunistada (metsa pole veel jõudnud) ning ostsime lillepoest nartsissipoti ning kollaseid küünlaid.

Küünalde jaoks otsisin välja mõned kabedamad purgid. Kaks suuremat on vanad moosipurgid, mille peale on suurelt Norge kirjutatud. Neid enam ei toodeta, aga 10-25 noki eest võib selliseid kasutatud asjade poodidest suuremas koguses ja eri suurustes kokku osta. Kolmas purk on kunagi Eestist kaasa toodud moosipurk, tükike kodu ja ema. Purkide põhja valasin riisi ja jämedat soola ning purgi kaela ümber keerutasin traadi otsas odava nänni poest Nille ostetud plekist liblikaid. Liblikate asemel võib ju mida iganes kasutada- pärleid, plastikust lilli jne. Selline võimalus midagi ise lihtsalt kaunistada.
Siin on viimasel ajal väga popp väiksemate purkide ümber kududa või heegeldada "kampsunid" ning endale niimoodi küünatopse valmistada, isegi lillepottidele on hakatud ümbriseid kuduma. Huvilised võivad guugli otsingusse toksida "strikket telysholder" või "strikket trekk til telys" ning näiteid tuleb robinal. Mind ennast need väga ei eruta, aga ehk mõni tunneb huvi ja tahab proovida.

Tuesday 19 March 2013

"Kassilaat"

Varsti on taas käes kevadine koogiloterii, mida meie kohalik loomakaitse osakond igal aastal korraldab. Nii loomakaitse liikmed kui ka turvakodud panustavad oma taskust loterii heaks. Lillehammeri osakonnal pole nimelt loomade jaoks varjupaika, vaid on leitud erinevad vabatahtlikutest turvakodud. Kogutud raha kulutatakse hüljatud loomade (enamasti kasside) steriliseerimiseks, ravimiseks ja märgistamiseks, kellele seejärel varem või hiljem uus kodu leitakse.
Mina tavaliselt koon midagi sellisteks laatadeks/loteriideks, küpsetamise jaoks läheb enamasti liiga kiireks.
Sellise mummulise lastemütsi koob valmis mõne tunniga ja on suurepärane võimalus lõngajääkide ära kasutamiseks. Järgmine kord teen iga rea eri värvi, lõngajääke mul juba jagub.

Sunday 17 March 2013

Jalad soojaks

 Alumine sokk on hea lõngajääkide kasutamiseks, triibu kudumine läheb ju ka igavaks.
 

Tuesday 5 March 2013

sall

nonii, nagu öeldud, panen siia lingi, kus õpetatakse kuduma üht vinget salli. seda salli olen ma lubanud juba ammu ammu Urmasele kududa, kuna tema meie majja selle linuxi pisiku tõi. ja kes veel ei tea, siis Tux on linuxi operatsioonisüsteemi sümbol. vms.
ja kui sall valmis, siis loomulikult tulevad ka pildid. aga siin on link, see on soome keelne.


Monday 4 March 2013

Space invaders

Kui kokku saavad arvuti- ja kudumisnohik, on tulemuseks kapsun arvutimängust. Elukaaslase käest sain pildi mängust:
Mille joonistasin enam-vähem ümber ruudupaberile:
Mustripaber tegelikkusega päris ei klapi, alumisi rohelisi kobakaid (kindlused?) tegin natuke suuremaks ja nihutasin mööda kampsunit rohkem laiali, valgeid putukaid sai ka paar tulpa rohkem. Ülemisi tekste pidin ka nihutama, ning esiküljel ühe rohelise kobaka "Lives"-i tagant ära jätma. Silmade arvu enam täpselt ei oska ütleda, vahepeal tundus küll et sellest saab mu elutöö. Tervelt kolm korda pidin otsast peale alustama. Esimesel korral sai liiga kitsas, teisel korral selgus, et mustri alates oleks pidanud silmuseid tunduvalt juurde tegema, sest kudum ju enam nii lahedalt ei veni kui kahe lõngaga kududa. Ma tegin sama mustri selja peale ka, muidu ehk veel oleks veninud. Allääres peaks umbes 220 silmust olema. Mees ise kannab suurust L. Vardad suurus 3. Lõng: 100% villane Dale Falk. Ei tea kas seda Eestis ka müüakse, igaks juhuks kirjutan. Alumine roheline kuulipilduja on peale tikitud, sama lugu punase ufoga. 
Üldse tundub, et nohikud on veel avastamata ja uurimata sihtgrupp, vähemalt mis kudumitesse puutub. Elukaaslase nohikust sõber läks Space invaders kampsunit nähes täitsa ärevusse ja tahtis endale ka midagi sarnast tellida. Sõber on pisikene, ehk isegi viitsin. Kuigi tavaliselt on endal mitu asja pooleli ja raha eest pole aega kududa.

Friday 1 March 2013

Nôukogude Naine, okt.1980

Mul on emast jäänud hunnik "Nôukogude Naise", "Silueti" ja "Ilutegija" lehti, neid on ikka tore lapata. Osa olen endaga Norra kaasa vedanud, enamus on veel Eestis. Eile ostsin valget, pruuni ja sinist lônga, hakkan endale kampsunit nr.5 kuduma. Muster on Nôukogude Naise 1980.a. oktoobrikuu mustrilehest. Ainult enda oma teen nööpidega.
Kindamuster oli lihtsalt niisama ilus, seepärast tuli ka see kaasa. Vôtab täitsa silmade eest kirvendama kui kaheksakandasid kaua vahtida.