Monday 26 October 2015

Hubased kuullambid

Või kuidas neid nüüd kutsudagi. Mul eesti keel juba kahjuks lonkab. Igatahes on Norras sellised kuulikestega (jõulu)lambikesed/laternad popid. Mina muidugi armastan kõike ise järele proovida, kuigi poest on nii mõnigi kord lihtsam osta. Isetehtud asjadel on oma võlu ning isetegemine lõõgastav.
Alustuseks on vaja paraja arvu valgete pirnidega jõuluküünlaid (minu omal 20). PVA liimi, pintslit, lõnga/nööri, ümmargusi õhupalle ning kuulide kuivatamiseks kohta. Mina kuivatasin neid kahe kassitoidu karbi vahel puidust grillvarraste abiga.
Kuna lapsepõlvest on kaua möödas siis puhusin rumala peaga kõik õhupallid korraga täis. Paari päevaga oli kasutamist ootavatel õhupallidel õhku välja lekkinud nii et pidin uue paki ostma.
Siis otsisin lõngajääkide kastist välja mõned lõngad ning hakkasin neid õhupallide ümber kerima.
Mäkerdamise  osa käib kiiresti, kuivamisega on juba teine lugu. Minu kuulidele on PVA liimi peale kantud kaks korda, mõnele kolm. Kolm kihti oli liiga palju, liim jäi läikima ning lõnga tekstuur hakkas ära kaduma. Kahe kihiga jäid kuulid piisavalt kõvad et kerad esimese katsumise peale lömmi ei vajuks.
Peale liimiga pintseldamist peavad kuulid mõne tunni kuivama. Kuivades muutub PVA jälle läbipaistvaks.
Õhupallid saab seest välja kergesti, hoia "sabast" kinni (muidu võib kogu kupatus kuuli sisse kaduda) ning torka nõelaga õhupalli auk, siis tuleb õhupall ise krõbinal liimi küljest lahti. Sikuta õhupall välja, siis lõika kääridega u.0,5-1cm pikkune sälk ning suru elektriküünal sisse, üsna brutaalselt.
Kuidas tundub? Mina ilmselt proovin veel :)

Friday 23 October 2015

Ise tehtud, hästi tehtud - huulepalsam, kätekreem ja deodorant

Täna tegin midagi eriti toredat. Kolm päeva tagasi tellisin netist kraami ja täna jõudis kõik see kohale. Aroomiõlid, roosa meigipulber millest saab nii lauvärvi teha kui huulepulka toonida. Suured chipsid on kakaovõist, väikesed kollased on mesilasvaha nööbid. Topsikeses on lanoliin. Lisaks olin veel toidupoest valmis ostnud kookosrasva, soodat ning õli.
Ise olen oma uute toodetega väga rahul ja katsetan kindlasti veel. Nüüd olen end sohvale sättinud, reedeõhtune vein käes, huuled "palsameeritud" ja käed kreemist pehmed nagu beebil. Mida sa, hing, veel ihaldad.
Enne alustamist lugesin natuke netist mis milleks hea on. Mesilasvaha teeb tooted tugevamaks nii et need soojaga kohe püdelaks ei vajuks. Samas kui vaha liiga palju lisada, saab huulepalsam liiga kõva ning kreem jätab nahale kileja kihi.
Lanoliin on lambavillast toodetud rasv mis sarnaneb väga meie naha rasvainele ning imendub selle tõttu kiiresti ja tõhusalt naha sisse seda kaitstes ja niisutades.
Mesilasvaha ja rasvad tuleb sulatada kuumaveevannis.


Huulepalsam:
6 gr mesilasvaha
5 gr kakaovõichipse
1 tl kookosrasva
0,5 tl lanoliini
noaotsatäis roosat kosmeetikapulbrit
mõned tilgad (vanilje)aroomiõli
Rasvad/õli/vaha sulatada kuumaveevannis, lisada värvaine ja aroom. Lugesin kuskilt et värvi andmiseks võib natuke ka nt. huulepulgast lõigata. Valamisega peab suhteliselt kiire olema, palsam taheneb kiiresti.

Kätekreem:
2 spl kreeka pähkli, oliivi vm õli
2 spl kakaovõichipse
1 spl lanoliini
1 spl mesilasvaha
mõned tilgad (shokolaadi)aroomiõli

Rasvad ja vaha veepotis sulatada, lisada õlid ning aroom ning valada purki.

Kodune deodorant: 
3 spl kookosrasva
1 spl mesilasvaha sulatada kuumaveevannis.
Lisa juurde soovitud aroomi.
Sega omavahel:
2 spl soodat
2 spl kartulitärklist
Sellele sega sisse sulatatud mass.

Mina kasutasin vana tühja deodorandipakendit, kogusest jaguski ühe pakendi jaoks, natuke kuhjaga. Valamisega peab veel kiirem olema kui huulepalsami puhul, sest deodorant taheneb ahvikiirusel.

Roosamanna beebitekk

Jõululaadaks on vardad nobedasti käimas, valmis sai roosa villane beebitekk. 107x109 cm suur. Äär on heegeldatud. Võib ka õlasallina kasutada.


Thursday 22 October 2015

Tsemendiga mängimine on lõõgastav

Mulle meeldib vahepeal tsemendiga mängida. Piimapakkidest saab teha näiteks majakujulisi raamatutugesid või niisama dekoratiivseid vidinaid riiulile. Algul proovisin värvimullaga tsementi värvides kahe toonilist maja teha.
Siis läksin decoupage laki ning salvrättidega uuesti "majade" kallale ning tegin need siniseks.
Proovisin ka erinevaid küünlajalgu teha. Ühest edevamast plastpudelist ning kohvi-/kassimaiustuste pakenditest:

 Väikese küünlatopsi peal kasutasin koos decoupage lakiga ka kunagi ehituspoest ostetud helbeid.







Sunday 18 October 2015

Aiategu

Eelmise aasta maikuus kolisime oma uude majja sisse. Uue majaga tuli kaasa vihmasel ajal mudaauk, kuival ajal tolmu-ja kruusahunnik, mida me tänaseni optimistlikult "aiaks" kutsume. Aga nüüd on asjad muutumas. Norras on kõik eriti reguleeritud ning midagi ei tohi ilma loata teha. Selle aasta suve lõpuks saime loa krundi kahele küljele tugimüüri püstitada ning kolmandal poolel juba olemasoleva müüri 43 cm võrra kõrgemaks teha. Kuna kolmel eri küljel asuvad naabrikrundid on kõik meie krundi kõrgusest erineval tasandil, siis annab tugimüür meile rohkem pinda juurde kui kallakuna olev krundipiir.
Esimesena võtsime ette parempoolse, sirelipõõsaste ja hekiga piiratud poole. Alumine naaber muidugi ei tahtnud müüri püstipanekust tekkivad kulutusi jagada, aga lubas vähemalt lahkelt oma krundil kaevata ja laamendada.
Tulevase tugimüüri tagumine osa kahest vaatevinklist. Müüri sisse tuleb ehitada ka elektrikapp
 
Krundi lõpust paistab ka kõige järsem, bensiinijaama poole jääv krundipiir, mida tahame 43 cm võrra tõsta.
Peale pikka ootamist on meie tubli töömees juhendamas, mida me ise saame teha. Mitu õhtut möödus segumasina juures tsementi tehes.
Parempoolset tugimüüri ei jää meie poolt eriti näha, kuid krunt saab 1-1,5 meetrit ekstra laiust juurde kallaku täitmise järel.
Naabrite poolt taganurgast
 
Naabrite poole pealt on küll hekk ja sirelid eemaldatud, kuid selle asemel on ilus piir. Naabrid teevad müüri äärde parkimisplatsi, meie paneme oma müüri peale aia ning istutame mõne uue sireli ja muud ilusat.

Kootud papud väikestele jalgadele

Viimases (või eelviimases) Käsitöö numbris oli kootud papude õpetus. Uhasin jõululaadaks kududa kohe mitu paari.


Wednesday 7 October 2015

Tuttidega sall ja heegeldatud kass

Mu eelmine sall on nii palju tähelepanu saanud, et kudusin suure soojaga veel ühe. Proovin jõululaadal maha müüa või midagi.
Blogimas pole üle kuu aja käinud, aga valmistehtud või poolikuid asju on selle ajaga ikka päris mitu tekkinud. Näiteks proovisin kassile heegeldada mänguasja, mis küll kahjuks populaarseks ei osutunud. Ilmselt on tegu liiga kobaka asjaga mis ei veere ega midagi. Hämmastav tegelikult, kui mitu tundi sellise väikese pussaka tegemise peale aega kulus. Mingit mustrit mul muidugi polnud, hakkasin ühest otsast lihtsalt heegeldama.