Sunday 17 February 2019

Õmblusniidist

Kui uue õmblusmasina ostsin, avastasin kui palju tundlikumad uued mudelid on. Kiire vahemärkusena olgu öeldud, et tahaks endale ühte masinat veel, vanemat mudelit, robustset ja lollikindlat, millega saaks paksemaid materjale õmmelda,
Esiteks koguneb uue masina alla tolm hulga lihtsamalt, nii et tasub ikka aeg-ajalt pooliplaat lahti kruvida, et siis masin jala alt tolmust puhtaks pintseldada. Teine oluline asi on niidi valik. Mul on emast hunnik niite jäänud, mida vana masin ilma protesteerimata ilusasti õmbles. Uus masin aga reageerib igasugustele sõlmekestele ja ebatasasustele palju kiiremini ning mõni niit katkes lausa iga 20 cm tagant. Nüüd kasutangi nüüd vanu odavaid suvalisi niite enamasti ainult käsitsi õmblemisel, õmblusmasina jaoks ostan hetkel Gütermanni niite. Leidsin netist ka poe kust neid niite  hulga soodsamalt saab, kui meie kohalikust õmbluspoest, see viimane märkus on siin rohkem minu säästliku hinge rõõmustamiseks.
 Nii et kui su masin palju streigib, niit katkeb, pisteid jääb vahele või/ja tolmu kogub, siis tasub nn.kvaliteetniiti proovida. Gütermann, Mettler, Aurifil, SuperiorThreads on mul silma jäänud, aga häid niiditootjaid on kindlasti veel. 


Friday 8 February 2019

Kõigile kolmele

Vanemale õepojale on lapitekk tehtud, nüüd tuleb ka kahele nooremale omad tekid teha. Sisemised väikesed ruudud on erinevatest jääkidest - triiksärgid, vana padjapüür, jäägid teistest lapitehnikatest jne. 5x5 cm ruudud on käsitisi kokku õmmeldud ning siis jälle ribad omavahel käsitisi kokku õmmeldud.  Kuna enne olemasolevate õmblustega ristuvate uute õmbluste tegemist peab alati tööd triikima, siis oli triikimist päris palju. Siniste vaheribade jaoks julgesin juba masinat kasutada, suuri tükke on lihtsam nurkapidi kohtuma panna saada.
Umbes poole teki jagu peaks mul ruute juba jaguma.

Tuesday 5 February 2019

Et tagumik kangeks ei jääks

Treisin söögilaua pingile kolm istumisalust . Varem on pingil olnud ainult tekk kus kassid peal magasid ning iga kord kui vanaemad külas käisid, käis teki pärast tihe rebimine ning pärast on võidumehel tagumik kassikarvane. Nüüd on mõlemale vanaemale oma padi, kolmas on kassidele. Patjade kollane on diivanipatjade jääkidest, ruuduline on vana meestesärk ning ülejäänud on jõululaualina õmblemisest jäänud jäägid.