Monday 27 July 2015

Mütsid, mütsid, mütsid!

Meil siin Lillehammeris on nii niru suvi, et ma koon igaks-juhuks mütse. Ei tea iial, millal lumesadu tuleb. Mõned mütsid on kingitusteks, teised müügiks, kolmandad enda perele.
See komplekt on kootud merinovillase ja Dropsi Kid-silk`i (siid ja mohäär) seguga. See on mu viimase aja suur lemmik segu, pehme, mõnus ja siidine.

Ja ka baretid on mu viimase aja suur nostalgiline lemmik. Lilla barett on samuti merino ja kid-silki segu. Seda baretti proovis eile mu mehe 91-aastane vanaema, tõmbas selle endale nagu kausi üle silmade ning arvas siis, et suur sai. Ei oska need norrakad ikka baretti kanda.
 Need mütsid on kootud topelt lõngast, mu põhjatute lõngakorvide alpakaosakonnast. Tore jälle vanad jäägid ära kasutada.
 Viimane müts on jällegi merino ning kid-silki segu.

Sunday 19 July 2015

Ilukuur toolile

Arvasin, et vanast ajast on "enne" pilt olemas, aga valesti arvasin. Nii et kahjuks pole muud ette näidata, kui jupikest eelmisest toolikattest. Tool oli originaalis lakitud puit. Vana tooli paljaks kiskumine on väga tolmune töö, teinekord olen targem ja teen seda õues. Nüüd pean kogu oma töötoa jälle tolmuimejaga põhjalikult üle käima ning riiulid lapiga puhtaks pühkima.
Nagu originaalvärvides varuservadest näha, oli see päris ilus samblaroheline riidetükk punaste detailidega, mis aastatega korralikult ära pleekis.
Tool oli omadega nii läbi, et katte vahetusest ja tooli värvimistest kujunes suurem töö. Vahepeal käisin youtubest tooli restaureerimise videot vaatamas ning siis tegin ise järgi.
 Peale uute paelte panemist kinnitasin vedrud. See oli kõige hullem osa. Mina kasutasin vanasid vedrusid ning nende kinnitamine oli ilge kamm ning tundus, et kõik viis vedru jäid eri suunas ning eri kõrgusel turritama. Sel etapil oli küll tahtmine kogu kupatus prügimäele saata. Peale tõmbasin jälle riide.
 Videos oli esindatud igasugu  vinged materjalid ning töövahendid, aga mina kasutasin seda, mida varem valmis olin hankinud. Kuigi proffi tööd vaadates valdas mind üha suurem kahtlus, kuidas minu tulemus lõpuks välja näeb ja istumise all tundub. Vaadatud õppevideo oli neljaosaline, ning peale poolepeale jõudmist selgus, et töö edasisest käigust rohkem välja pole pandud. Õnneks. Edasi sain oma parema äranägemise järgi ja ilma süümepiinadeta edasi meisterdada. Põhjaks panin puuvilla ning sellele tõmbasin peale 4 kihti vatiini moodi asja, mida siit ühest netipoest kunagi tellisin. Siis tõmbasin jälle kotiriide peale et kogu kupatust koos hoida.
Lõpptulemus oli barokne ja pastelne, ise olen päris rahul. Katteriie on Tartu kesklinna Abakhanist. Teine samasugune alastikistud tool ootab veel järjekorda.


Ilukuur hambatikkudele


Hambatikutops enne:
 


Ja pärast:


Friday 17 July 2015

Baretid ja mütsid

  


Kõige viimase, roosa bareti muster:
 Lehtedega, rohelise bareti muster on pärit Dropsist, M1. http://www.garnstudio.com/lang/ee/pattern.php?id=3521&lang=ee

Kõik  viis mütsi pidid baretid olema, aga kaks neist ei tahtud baretiks saada. Lilledega "barett" oli esimene katsetus ja täpselt õpetuse järgi tehtud, ma ei saagi aru miks ta mütsi kuju võttis. Teised tegin juba rohkem oma plaani järgi. Kasutasin 3,5 vardaid ning roosade peakatete jaoks Drops Babymerino ning Drops Kid-Silki lõnga. Hall on Babymerino ilma karvase Kid-lõngata ning samblaroheline on Abakhanist ostetud ilus Ekstra Merino mida müüdi poole hinnaga.

Varda peale võtsin lõnga 80-90 silmust, sõltuvalt kas oli kaks või üks lõng kasutuses. Kudusin 10 parempidist rida, siis üks pahempidine ning siis jälle parempidi kude 10 rida. Sellest sai pärast kokku õmmeldes peaümber hea tihe võru.
Siis kasvatasin igast viiendast silmusest 2. Kudusin 2 rida ning kasvatasin igast 6-ndast silmusest 2. Sõltuvalt tujust ja mustris olevast silmuste arvust oli bareti laia osa peal 110-120++ silmuse ringis. Kudusin 25 rida max silmuste arvuga enne kui jälle kahandama hakkasin. Kahandasin mustrist sõltuvalt kuidas kõige parem tundus, iga 10-12 silmust, pikemat vahet kahandatavate silmuste vahele ei jätnud. Iga kahandamise vahele kudusin 2 rida. Kui 2 kokkukootava silmuse vahele jäi ainult 1 silmus, siis kudusin ühe tavalise rea enne kui uuesti kahandama hakkasin. Siis kahandasin juba iga rea peal, kuni varrastele jäi neli silma. Nendest tegin 6-8 realise "antenni".