Thursday 1 May 2014

Tassialused

Nüüd riskin ma paista vanainimesena, kuid meie majas kasutatakse diivanilaua peal tassialuseid. Hetkel on mul käsil vildist lambivarju tegemine, ning sellega seoses jääb üle parajaid vilditükke. Vilt on mõnus materjal. Osa tassialuste mustritest sai peale tikitud, osa välja lõigatud ning siis õmmeldud taha teist värvi vilt. Lõpetuseks on tikitud osa taha õmmeldud sama suur kaunistamata vilditükk ning masinaga servad kokku lastud. Tikitud osa hakkas töötegemise ajal pisut laperdama, kuid kui pärast valmis kokkuõmmeldud tassialused tagumise külje pealt triikrauaga üle aurutada, siis hoiavad tükid end jälle ilusasti lamedad. 



Raamitud ornamendikirjaga rätt

Lõpuks ometi võtsin ette talvel valmis kootud räti venitamise. Lõng on istetud eelmisel suvel Elva väikeset lõngapoest. Lõnga nimi on Roma, 100% Virjinia vill, ma ei tea küll mis see on. Mul on nagu meeles et meriinovillane oli, kui ostmiseks läks. Kulus 4 tokki sellise lahmaka salli peale.

Muster on Haapsalu räti raamatust, lk. 127.

Viimased kaks poekotti ka vaja ette näidata. Ümmargused kaunistused on õhukesest vildist välja lõigatud ning keskelt koti külge õmmeldud, kaks rõngast üksteise peale. Et siis hiljem natuke laperdaks.