Friday 16 December 2016

Saksa jõulupräänikud

Küsisin hiljuti sõbranna käest, mis küpsetisi Eestis üldse jõulude ajal tehakse, sest mulle endale tulid ainult piparkoogid meelde. Või õigemini vana-aasta küpsetisi, sest meie peres küll jõule enne 1990-ndaid ei peetud. Lapsena arvasin ma üldse et jõulud on teine sõna vana-aastaõhtu kohta, nii kristlik oli minu lapsepõlv.
Ise arvasin et ilmselt olen juba niikaua Norras elanud et enam ei mäleta koduseid kombeid, aga kui Sillel ka midagi erilist peale kringli ja piparkookide meelde ei tulnud, siis on ilmselt ikka Eestis vähe traditsioonilisi jõulumaiustusi.
Nagu varem mainitud, siis Norras on jõuluküpsetised eriti tähtsal kohal. Mõni ajab mul kulmu kergitama, nagu näiteks Jõulusai, mis on põhimõtteliselt üks suur rosinakukkel. Aga ämm tahab igal aastal oma rosinasaia süüa just jõulude ajal. On päris vanu jõuluküpsetisi mille tegemiseks eri varustust on vaja, aga on ka selliseid, mis eelmise aastasaja jooksul traditsiooniks on saanud ning tavalise ahju ja panniga tehtud saab.

Mulle tavalised kuivad piparkoogid ei meeldi, nende kõige parem omadus on lõhn. Meie pere lemmikud on paksud pehmed Saksa jõulupräänikud, mille retsepti leidsin 1991.a Cappeleni kirjastuse kokaraamatust.

Saksa jõulupräänikud

2 dl heledat siirupit
125 g suhkrut
75 g võid
2 tl kaneeli
1 tl jahvatatud nelki
1 tl ingverit
1 muna + 1 munakollane
1/2 dl piima
1 tl. soodat
1 1/2 tl. küpsetuspulbrit
ca. 575 g. nisujahu

30-35 piparkooki, küpsetada 200 kraadi juures ca 10.min.

Lase siirup ja suhkur potis keema, lisa või ja vürtsid. Võta pott pliidilt. Klopi muna ja munakollane piimaga, sega siirupisegu sisse. Lase segul jahtuda.
Sega sooda ja küpsetuspulber jahuga ning sega vedela sekka. Kui taigen natuke vedel tundub, siis arvesta et külmkapis seistes siirupitainas hangub, lisaks paisub jahu. Paki taigen kilekotti ning lase külmkapis 1 ööpäev seista. Siis on vürtsidel aega taignale maitset anda.

Rulli taigen pikaks 6-7 cm läbimõõduga vorstiks. Lõika 0,5 cm paksused viilud ning tõsta pannile. Hea kui nuga terav on, siis ei vajuta viile nii lössi nagu mina oma noaga vajutasin. Pea meeles et küpsised paisuvad päris palju.
 Peale 10 minutit ahjus saab sellised prisked poisid. Pea meeles et neid liiga pikalt ei küpseta, muidu muutuvad küpsised kuivaks ja kõvaks.
 Tervest kogusest saab sellise hunniku präänikuid. Aga taigen seisab ka ilusasti külmkapis kui korraga ainult poolest kogusest küpsetada. Siis saab hiljem uuesti värskeid präänikuid kui äkitselt magusaisu peale peaks tulema või ootamatud külalised ukse taga on.
Retseptis soovitatakse präänikuid süüa või ja juustuga, aga meie pole kunagi niikaugele jõudnud. Nagu Norras kõnekäänd ütleb - kes siis ikka peki peale võid määrib. Meie meelest on küpsised ka ilma lisanditeta vägagi söödavad.

No comments:

Post a Comment