Kel tavalisest leivast isu täis ning midagi eksootilist proovida tahab, sellele soovitan soojalt Norras poppi polaarleiba. Enda tutvusringkonnas olen küll ainuke, kes seda kodus viitsib teha, teised ostavad poes kotis nätskeks muutunud polaarleiba. Ah kui nad teaks kui mõnusalt krõbedad ja pehmed kodutehtud pätsikud on! Kui mul polaarleivategu tehtud, mugime kõigepealt mehega mõned värsked latakad, viilud, koogid või kuidas neid kutsudagi. Siis topin jahtunud kettad kilekotti ja viskan sügavkülma. Kui siis hommikuti ketta haaval mikros leib soojaks lasta, oleks kohe nagu värsket saanud, sama aromaatne ja pehme kui pannilt tulnud leib. Polaarleiba saab ka rösteris soojendada.
6-7 dl.nisujahu
4 dl kaerajahu (kaerajahu teeb küpsetised mahlasemaks)
50gr. pärmi
1/2 tl soola
5 dl. piima
30 gr.sulavõid
sega kuivaineid (sool pane kõige lõpuks ühte nurka), Lisa leige piim sulatatud võiga. Sõku kuni tainas on mõnus, pehme, aga käte külge enam ei kleepu. Lase taignal tunnike kerkida.
Jaga taigen 16 tükiks ning rulli neist umbes 14 cm läbimõõduga kettad. Pane ahjupannile käteräti alla 30 minutiks kerkima, enne torgi kahvliga augud ka sisse.
Ei väsi nina alla hõõrumast et minul on suur ja uhke elektripann. Aga neid kettaid saab ka teha kas kuival praepannil või otse pliidiraual, eriti kui veel vana hea puupliit kööginurgas on.
Praadida tuleb natuke üle keskmise kuumal plaadil, aga samas mitte ka ülikuumal plaadil. Minu pannil on kõige suurem kuumus 8, mina praen oma polaarleibasid kuue peal. Siis on neil natuke aega kerkida ka, enne kui läbi küpsevad.Retseptis seisab, et kui peale kopsides õõnsat häält teeb, siis on leib valmis.
Üks laupäevaennelõunane polaarleivalaadung.
Midagi paremat, kui värske pärmitagnast küpsetis või ja juustuga, on raske leida.
No comments:
Post a Comment