Friday 27 January 2017

Kodune lasagne

Oleme juba pikemat aega ise pastat teinud. Kõlab väga eksklusiivsena, aga tegelikult on midagi lihtsamat rasket teha. Isetehtud pastaga lasagne saab palju kiiremini valmis ning maitseb paremini. Poes müüdav värske pasta ei saa kodutehtud pasta lähedalegi, sest värske pasta on ikkagi samal päeval tehtud, mitte kuskil karbis säilitusainete sees vedelenud.

200 grammi Tipo-0 jahu (kõlbab ka tavaline nisujahu, aga tipo-0 on veelgi peenemaks jahvatatud), 2 muna ning 2 sl. toiduõli segada omavahel  korralikult segi ja lasta siis 30 min külmkapis paisuda. Kui tahad rohkem pastat, suurenda kogust vastavalt 3:3:3.

Tipo-0 jahu müüakse igas Selveris, ahnitseme seda ikka Eestis käies kaasa.
Peale jõule ostsin endale lõpuks kauaigatsetud pastamasina. Seni olime ikka tagnarulliga oma lasagneplaate teinud. Pastataigna tegemine ja plaatide väntamine on Finn Olavi töö. Esimesed plaadid tulid kipakad, aga maitsvalt õhukesed.
 Klassikalises lasagnes on hakklihakaste, piimakaste ja lasagneplaadid vaheldumisi. Mingit retsepti ma ei kasuta, lihakastmesse panen kaks purki hakitud tomateid, enne praen hakkliha ja sibula muidugi läbi. Lisaks veel igasuguseid maitseaineid mis kapist leian- paprikapulbrit, peterselli jne. Ning lõpuks ka teelusikatäis suhkrut, mis tomati hapususe ära võtab.
Piimakaste käib samamoodi kõhutunde järgi - Praen jahu potipõhjas õlis läbi, valan piima peale kuni kaste paraja paksusega on. Siis maitsestan soola ja pipraga ning riivin natuke muskaatpähklit ka sisse. Kui juustu eriti palju kapis on, siis lisan ka riivitud juustu.

Mina teen tihtipeale kastmed juba päev varem külmkappi valmis. Mõlemaid kastmeid teen umbes ühepalju, pool potitäit ehk 0,75 liitri ringis. Pole kunagi täpselt mõõtnud.

Kui küpsetamiseks läheb siis alustan hakklihakastmega, jaotan peale piimakastet ning kõige lõpuks lasagneplaadid. Niimoodi laon 2-3 kihti, sõltub kui palju kraami jagub.
 Kõige peale panevad virgad riivitud juustu ja laisad juustuviilakaid.

Enne söömist lase lasagnel 15 minutit "puhata" (kui kannatust jagub).
 Mina teen veel tihtipeale kõike topeltportsu ning jagan lasagne parajas suuruses alumiiniumvormidesse ning küpsetan kõik ahjus ära. Alumiiniumvormis lasagned lähevad sügavkülma järgmist söögikorda ootama. Neile ma enne juustu peale ei pane kui vormid uuesti enne söömist ahju lähevad.
Värske lasagne on tõesti tõeline comfort food, raske on teist portsu mitte juurde võtta, kuigi kõht on juba täis.

No comments:

Post a Comment